U Virovitici održan radni sastanak vezan uz izradu projektne dokumentacije za sustav navodnjavanja Lukač

U ponedjeljak, 7. prosinca, u maloj vijećnici Virovitičko-podravske županije u Virovitici, održan je radni sastanak vezano uz izradu projektne dokumentacije za sustav navodnjavanja Lukač.

Sastanku su prisustvovali župan virovitičko-podravski Tomislav Tolušić, djelatnici Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove na čelu s pročelnikom Igorom Androvićem, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša Zorica Hegedušić, predstavnici Hrvatskih voda, tvrtki Geokon Zagreb i GRAD – invest d.o.o. te Instituta za elektroprivredu i energetiku.

Nakon sastanka u Virovitici prisutni su se uputili u Gornje Bazje, gdje je održan sastanak s korisnicima budućeg sustava navodnjavanja Lukač. Sudionici sastanka su pomoću prezentacije upoznati s osnovnim karakteristikama budućeg sustava navodnjavanja, uključujući krajnji efekt na proizvodnju poljoprivrednih kultura.

Budući sustav navodnjavanja – I. faza projektira se na površini od 1.024 ha i nastavak je sustavnog plana navodnjavanja Virovitičko-podravske županije u okviru kojeg se realiziraju ili će se u roku idućih nekoliko godina realizirati ukupno 5 projekata na ukupno 5.000 ha.

Sustav navodnjavanja Kapinci-Vaška konačno je pri kraju, a pri kraju je i ishođenje projektne dokumentacije za II. fazu. Također, pred izdavanjem smo građevinske dozvole za sustav navodnjavanja Novi Gradac-Detkovac na području općine Gradina te sustav navodnjavanja Đolta na području općine Špišić Bukovica, dok je sustav navodnjavanja Lukač u fazi projektiranja. Dovršetkom svih planiranih projekata sustava navodnjavanja u našoj županiji, ukupno navodnjavane površine u RH povećale bi se za 50 %. – rekao je župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić.

Dovršetak ovih sustava navodnjavanja omogućit će razvoj poljoprivrede na području županije, doprinijet će povećanju poljoprivrednih prinosa, a stat će se na kraj i štetama od suša. (www.vpz.hr)