OPĆINI LUKAČ NAJVIŠA OCJENA ZA TRANSPARENTNOST

Hrvatski institut za javne financije objavio je na svojoj internetskoj stranici razine transparentnosti županijskih, gradskih i općinskih proračuna po kojoj je proračunska transparentnost županija, gradova i općina rangirana ocjenama od 1 do maksimalnih 5.
“Čistu” peticu za transparentnost iz Virovitičko-podravske županije dobila je općina Lukač koja s pravom nosi epitet jedne od najboljih općina u Hrvatskoj. Razlog tome je vrijedna i dobro organizirana Općinska uprava Općine Lukač na čelu s načelnikom Đurom Bukvićem, koji ne samo da je prvi od jednakih u svojoj općini nego stoji i ispred Udruge općina Republike Hrvatske kao njen predsjednik. Osim toga, suradnja vrlo vrijednih i aktvnih žitelja te općine s Općinskom upravom na odličnoj je razini, a što u mnogočemu pridonosi tituli “najbolji”.
Inače, gradovi Virovitica i Slatina te općine Nova Bukovica i Čačinci ocijenjeni su s ocjenom 4, grad Orahovica te općine Suhopolje i Crnac s ocjenom 3, općine Špišić Bukovica, Voćin, Mikleuš i Čađavica dobili imaju ocjenu 2, a s ocjenom 1 ocijenjene su općine Sopje i Zdenci.
Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju. icv.hr