Najava događaja u Župi Lukač

1. VELIKI ČETVRTAK – Na Veliki četvrtak uvečer, na svečan se način slavi euharistijsko slavlje, koje se naziva Misa večere Gospodnje. Tom misom počinje Vazmeno trodnevelje. Na otajstven se način slavi i obnavlja ustanovljenje euharistije i svećeničkog reda.

Misa večere Gospodnje u Lukaču u župnoj crkvi je u 19.00 sati. Pod tom misom župnik će oprati noge dvanaestorici muškaraca u spomen kako je to učinio Isus na posljednjoj večeri dvanaestorici apostola.

2. VELIKI PETAK – je spomendan Isusove muke i smrti. Na ovaj se dan kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i nakoncu same smrti. Ovo je jedini dan kada se zabranjuje slaviti sveta misna otajstva. Naime, sveta je misa nekrvna žrtva Isusa Krista, a na taj je dan sam Isus Krist bio žrtvovan na žrtveniku križa i prinio Ocu sama sebe kao otkupninu za mnoge, tj. krvnu žrtvu. Stoga Katolička Crkva taj dan ne slavi misnu žrtvu. U popodnevnim satima, kada je Isus izdahnuo na križu, puk se okuplja u crkve na slavljenje obreda Velikog petka: čitanje Muke, poklon i ljubljenje križa te sv. Pričest. Prilikom poklona križu đakon ili svećenik najprije otkiva pokriveno raspelo pjevajući: “Evo drvo križa, na kom’ je Spas svijeta visio!”. Na to narod odgovara: “Dođite, poklonimo se!”

Post je obavezan na Veliki petak, za sve osobe od 18 do 60 godina. Također je za sve katolike starije od 14 godina obavezan i nemrs. Nemrs znači da se u danu ne jede meso dok post znači da se osoba jednom u danu najede do sita ili dva puta nešto pojede po manje.

Obredi Muke Gospodnje biti će slavljeni u 19.00 sati u Župnoj crkvi u Lukaču.

3. VELIKA SUBOTA – to je dan tišine i molitve. Na Veliku Subotu Crkva se zadržava kod Gospodinova groba te u molitvi i postu razmišlja o njegovoj muci, smrti i silasku u podzemlje. Stoga vjernici posjećuju posebno uređen Božji grob u crkvi. Crkva u svojoj tradiciji čuva veliko blago. Tako je za Veliku Subotu karakteristično Vazmeno bdjenje koje se slavi noću te stoga nije prikladno da započne prije nego padne noć, a treba završiti prije svanuća nedjelje. Tada se vjernici okupljaju oko ognja kojeg svećenik blagoslovi. Tim se plamenom upali i uskrsna svijeća koja predstavlja samog Isusa Krista. Svećenik na svijeću stavlja simbole A i Ω. To označava Krista koji je i početak i svršetak. Također se na svijeću stavljaju brojevi tekuće godine. Upravo tim bdjenjem vjernici započinju slaviti Uskrs.

Vazmeno bdjenje u župnom dvorištu započinje na Veliku subotu u 21.00 sat.

4. NEDJELJA USKRSNUĆA GOSPODNJEGA:

09.00 Misa u Gornjem Bazju

11.00 Misa u Lukaču

5. USKRSNI PONEDJELJAK:

08.00 Misa u Dugom Selu Lukačkom

09.30 Misa u Turanovcu

11.00 Misa u Lukaču