Aktivno sudjelovanje Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” VPŽ u preventivnoj aktivnosti u osnovnoj školi

Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije uspješno je ostvario predviđene aktivnosti u preventivnoj aktivnosti “Prevencija rizičnih ponašanja učenika osnovne škole” koja je provedena danas (utorak) u Osnovnoj školi I. G. Kovačića u Gornjem Bazju. Osnovni je cilj ove preventivne aktivnosti osnaživanje samozaštitnih potencijala mladih u odupiranju vršnjačkom nasilju, zloupotrebi droga, pijenju alkohola i pušenju te promicanje zdravlja. Kroz radionicu za učenike 6. razreda nastoji se pomoći učenicima osvijestiti rizike koji proizlaze iz vršnjačkog nasilja. Ovu je radionicu provela mr. sc. Vesna Šerepac.

Za učenike 7. razreda osmišljena je radionica o rizicima pijenja alkohola i pušenja te pomoći u organizaciji slobodnog vremena. Ovu su radionicu proveli profesor psihologije Siniša Brlas i prim. mr. sc. Miroslav Venus. Odgovarajućim metodičkim i didaktičkim pristupom stručnjaka različitog profila djeluje se tako u smjeru osnaživanja samozaštitnih kapaciteta učenika usmjerenih njihovom mentalnom i tjelesnom zdravlju. Za potrebe provedbe ove aktivnosti nabavljena je knjiga “Droga-loš životni izbor” te je tiskan vodič za mlade “Kroz život bez nasilja; deset protunasilnih poruka” koji je podijeljen svim učenicima viših razreda kao i razrednicima ove škole.

Ovu su preventivnu aktivnost osmislili stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije, a provedena je u suradnji s Osnovnom školom I. G. Kovačića Gornje Bazje i Povjerenstvom za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije. (www.icv.hr, ZZJZ “Sveti Rok” VPŽ)