Održana početna konferencija projekta energetske obnove zgrade Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića u Gornjem Bazju

U prostorijama Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića u Gornjem Bazju održana je početna konferencija projekta “Energetska obnova zgrade Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića, na adresi Gornje Bazje 131, Gornje Bazje, Općina Lukač – KK.04.2.1.04.0290.” Na početnoj konferenciji nazočne su pozdravili pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije Vesna Šerepac i ravnatelj OŠ I. G. Kovačića Saša Topić. Također, na početnoj konferenciji sudjelovali su i ravnateljica RA VIDRA Emina Kovač sa suradnicima, djelatnici Virovitičko-podravske županije, ravnatelji ostalih škola s područja Virovitičko-podravske županije, profesori i drugi uzvanici. Projekt je odobren u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora”. Posrednička tijela na projektu su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Svrha projekta je da se energetskom obnovom zgrade škole osiguraju uvjeti za smanjenje potrošnje energije za grijanje/hlađenja na godišnjoj razini od najmanje 50% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe projekta, da se smanji razina štetnih emisija CO2 u okoliš i da se korisnicima škole osigura kvalitetan prostor te zdravije okruženje i ugodniji uvjeti rada. Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a napisala ga je VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Ukupna vrijednost projekta je 4.179.933,40 kuna, od čega su bespovratna sredstva 2.488.922,32 kune. Završetak provedbe projekta je početak listopada 2020. godine. Projektom je planirana energetska obnova koja obuhvaća pet građevinskih mjera za poboljšanje toplinske zaštitne ovojnice: zamjena dijela vanjske stolarije, toplinska izolacija stropa prema negrijanom tavanu, toplinska izolacija vanjskih zidova, toplinska izolacija poda prema tlu, toplinska izolacija kosog krova iznad grijanog prostora, te dvije strojarske mjere: uvođenje visoko učinkovitog sustava grijanja i uvođenje dizalice topline.

Izvođač radova je tvrtka Gradba d.o.o. iz Brezika, dok će stručni nadzor provoditi tvrtka ARCHIpuls j.d.o.o. iz Virovitice. Projektirana ušteda toplinske energije nakon završetka projekta iznosi 53,02%. (www.icv.hr, foto: M. Lovrenc)