Načelnik Bukvić: Čeka nas kanalizacija kroz milijunski projekt aglomeracije te uređenje novih parkova u našim naseljima

Općina Lukač je u protekloj godini nastavila s ulaganjem u mlade i obrazovanje, a kroz razne projekte dokazala je da jednako brine o svim mještanima. Sve planirano u proteklom razdoblju je i ostvareno, a važne odluke za dobrobit mještana općine Lukač jednoglasno su usvajane na redovnim sjednicama Općinskog vijeća. Radovi na kapitalnim investicijama ni u jednom trenutku nisu došli u pitanje. Štoviše, njihova je dinamika bila jednaka planiranoj. Općina brine o unaprjeđenju i razvoju svih mjesta i svake godine učini veliki korak naprijed u tome da njihova naselja postanu ugodna i poželjna mjesta za život, a rezultat je to želje i nastojanja načelnika Đure Bukvića i njegovih suradnika koji su zacrtali visoke ciljeve i ne odustaju od njihove realizacije.

Koje biste projekte izdvojili kao one koji su obilježili prošlu godinu?

Prošlu godinu obilježila su naša dva najvažnija projekta, a to su izgradnja Društvenog doma u Budrovcu Lukačkom te izgradnja Dječjeg vrtića “Bubamara” u Gornjem Bazju. “Bubamara” je prvi od jedanaest vrtića koji je otvoren na području Virovitičko-podravske županije i s velikom su ga radošću dočekali svi mještani.

Na koji način je Općina ulagala u komunalnu infrastrukturu, socijalne uvjete i bolji životni standard?

Izgradili smo nogostup u naselju Kapela Dvor, a zatim i nogostup na relaciji Kapela Dvor – Gornje Bazje, što je dodatno povećalo sigurnost pješaka i biciklista na tom izuzetno prometnom pravcu i tu ne mislimo stati. Energetski smo obnovili i uredili društveni, vatrogasni i sportski dom u Dugom Selu Lukačkom te društveni dom u Terezinom Polju, koji su sada na raspolaganju kako udrugama i mještanima već spomenutih naselja, tako i svim ostalim udrugama i stanovnicima lukačke općine.

Koje demografske mjere i mjere pomoći starijima provodite na području općine?

Sufinanciramo rad Udruge umirovljenika općine Lukač, koja ima besplatno na korištenje sve društvene domove na području općine. Tijekom kalendarske godine isplaćuju se božićnica i uskrsnica, a u prošloj godini povećan je “cenzus” s 1500 na 2000 kuna pa su tako svi umirovljenici koji imaju mirovinu nižu od 2000 kuna dobili navedena sredstva. Općina financira i kupovinu drva za ogrjev, te odobrava jednokratne pomoći potrebitima. Sufinanciramo i plaćanje Dječjeg vrtića “Bubamara” u Gornjem Bazju, Malu školu u stopostotnom iznosu, ali i tekuće troškove u kalendarskoj godini Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Gornjeg Bazja.

Sufinanciramo i rad svih udruga s područja općine Lukač, kao i šest nogometnih klubova (Lukač 05, Turanovac, Sloga Dugo Selo Lukačko, Dinamo Kapela Dvor, Bratstvo Gornje Bazje i Drava Terezino Polje). Važno je napomenuti da je u sklopu županijskog prvoligaša iz Gornjeg Bazja, Nogometnog kluba Bratstvo, osnovana i Škola nogometa koju pohađa velik broj djece u nekoliko uzrasnih kategorija.

Osim nogometnih klubova i već spomenute Udruge umirovljenika, sufinanciramo i Udrugu žena Gornje Bazje, tri kulturno-umjetnička društva (“Bosiljak” iz Gornjeg Bazja, “Seljačka sloga” iz Turanovca, te “Dugo Selo” iz Dugog Sela Lukačkog), kao i Lovačku udrugu “Jastreb” i Ribolovni klub “Drava” iz Terezinog Polja. Zakonom propisana sredstva izdvajaju se i za Vatrogasnu zajednicu općine Lukač u čijem su sastavu DVD-ovi Dugo Selo Lukačko, Turanovac i Gornje Bazje. Isplaćujemo i stipendije studentima s područja općine Lukač. Općina sufinancira i obnovu sakralnih objekata Župe sv. Luke Evanđelista.

U programu demografskih mjera svakako treba istaknuti isplatu jednokratne pomoći za rođenje djeteta. Od 1. siječnja 2021. godine primjenjuje se nova izmijenjena odluka kojom su određeni i novi iznosi: za prvo dijete podnositelja zahtjeva 2500 kuna, za drugo dijete 3500, za treće dijete 4500, za četvrto dijete 6500, za peto 8500 te za šesto i svako sljedeće dijete podnositelja zahtjeva 10.000 kuna.

Što će se ove godine raditi i graditi na području općine Lukač?

U planu je izgradnja parka i sadnja drveća kod Društvenog doma u Breziku, izgradnja tribina i navodnjavanja na nogometnom igralištu u Lukaču te spajanje plinskog centralnog grijanja u sportskim prostorijama Nogometnog kluba Lukač 05 te izrada projektne dokumentacije za izgradnju Društvenog doma i trga s parkom u Lukaču. U planu je i uređenje parka sa sjenicom, stazama i rasvjetom u Dugom Selu Lukačkom, izgradnja makadamskih cesta u dužini otprilike 4000 metara u k.o. Budrovac Lukački.

U planu je svakako i asfaltiranje ceste do groblja u Ulici braće Radić u Velikom Polju, energetska obnova i uređenje svlačionica Sportskog doma u Terezinom Polju, adaptacija i uređenje unutrašnjosti Društvenog doma u Terezinom Polju, izgradnja parkirališta kod groblja u Gornjem Bazju, izgradnja ceste prema Dječjem vrtiću „Bubamara“ u Gornjem Bazju, uređenje tribina s natkrivanjem na nogometnom igralištu u Kapeli Dvoru te energetska obnova Društvenog i Vatrogasnog doma u Turanovcu. Tijekom ove godine očekuje nas početak radova na najvećoj investiciji, a to je izgradnja kanalizacije Aglomeracija Kapela Dvor – Turanovac – Dugo Selo Lukačko te izrada projektne dokumentacije za izgradnju kanalizacije Terezino Polje – Budrovac Lukački – Veliko Polje.

(www.icv.hr, ts; foto: I. Bedeković)