Novo lice domova u Turanovcu i Terezinom Polju, a planira se gradnja doma u Lukaču

Načelniku općine Lukač Đuro Bukvić danas (srijeda) je uručen ugovor o sufinanciranju projekta energetske obnove Društvenog i Vatrogasnog doma i izgradnji nadstrešnice u Turanovcu. Riječ je o gotovo 169 tisuća kuna kojima je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine pomoglo u realizaciji projekta. Radovi na energetskoj obnovi vrijednoj 526 tisuća kuna, počeli su početkom veljače i uskoro će biti dovršeni, a izvodi ih tvrtka Prajo Beton d.o.o. Načelnik Bukvić prilikom današnjeg obilaska radova u pratnji saborskih zastupnika Josipa Đakića i Vesne Bedeković, župana virovitičko-podravskog Igora Androvića i njegovog zamjenika Marija Klementa te županijskog pročelnika za gospodarstvo i poljoprivredu Bojana Mijoka, najavio je i uređenje trga ispred doma. 

– Gotov je proces javne nabave i radove će izvesti Ceste Bjelovar, a trebali bi biti gotovi kroz tridesetak dana – najavio je načelnik Bukvić. Osim u Turanovcu, energetski je obnovljen i Sportski dom u Terezinom Polju. Radovi su započeli u veljači i završili u ožujku, čak mjesec dana prije zakazanog roka, a izveo ih je građevinski obrt Škeljka iz Brezika.

Foto: K. Toplak

Prema riječima načelnika, osim obnove fasade, obavljena je i unutrašnjost, kako prostorija za sastanke, tako i svlačionice i sanitarni čvor. Ukupna vrijednost invencije bila je gotovo 187 tisuća kuna i financirana je u stopostotnom iznosu iz proračuna Općine Lukač. Osim Sportskog doma, novo ruho prošle je godine dobio i Društveni dom u Terezinom Polju, a u veljači ove godine započela je druga faza obnove. Riječ je o uređenju unutrašnjosti doma, investicije vrijedne gotovo 555 tisuća kuna. Prijavom na Javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije kroz mjeru “Održivi razvoj lokalne zajednice” za obnovu doma općini Lukač je odobreno 250 tisuća kuna, dok je preostali iznos financiran iz općinskog proračuna.

Foto: K. Toplak

Adaptaciju unutrašnjosti izvodila je tvrtka Kunkić d.o.o. iz Virovitice, a u prostoru doma postavljeno je centralno grijanje, klimatizacijski uređaji te novi namještaj. Zaista je sigurno da su mještani Terezinog Polja, ali i drugih naselja, dobili ugodan prostor za boravak, druženja te održavanja raznih manifestacija – rekao je načelnik Bukvić i najavio novi projekt.

– Svaki naš projekt uvijek prijavimo na natječaje resornih ministarstava i na fondove EU koje naravno radimo preko naše Razvojne agencije Vidra. Sve manje projekte, do milijun kuna krećemo raditi i sami, a one veće poput vrtića pa nadalje – uz pomoć europskih sredstava. Tako sada planiramo u Lukaču izgraditi društveni dom s velikim trgom, vrijedan 5,5 milijuna kuna. Projekt je gotov i zatražit ćemo idući tjedan građevinsku dozvolu tako da ćemo na vrijeme imali sve dokumente kako bi projekt mogli aplicirati kada se otvori natječaj – rekao je načelnik općine Lukač Đuro Bukvić

Foto: K. Toplak

Nakon obilaska svih lokacija župan Igor Andrović je uputio pohvalu Općini Lukač i načelniku Bukviću na uspješno realiziranim projektima.

– Na općini Lukač stvarno je puno hvalevrijednih projekata napravljeno, prije svega vrtić u Gornjem Bazju, a onda i mjesni domovi koji su obnovljeni, što sredstvima Općine, a što sredstvima Europske unije. Danas je općina Lukač jedna od razvijenijih općina, ne samo u našoj županiji nego i sigurno u cijeloj Hrvatskoj. Da ni ne spominjem koliko ovdje ima vrijednih poduzetnika, radnih mjesta, OPG-ova…. Tako da zaista možemo biti ponosni na ovu općinu – rekao je župan Andrović, a pohvalu je uputio i saborski zastupnik Josip Đakić.

– Ovo su projekti koji znače ljepši i bolji život mještana u ruralnom području. Društveni, vatrogasni i sportski domovi neizostavan su dio života na ruralnom području i zaista stanovnici zaslužuju ugodan, uređen i dobro opremljen prostor. Nadamo se da će epidemija uskoro utihnuti pa da će ovi domovi biti poprište održavanja različitih proslava i manifestacija – rekao je saborski zastupnik Josip Đakić. (www.icv.hr, ml)

OPĆINA LUKAČ Novo lice domova u Turanovcu i Terezinom Polju, a planira se gradnja doma u Lukaču