DAN OPĆINE LUKAČ Zlatne plakete rukometašici Nataši Miočinović i Župi svetog Luke, Srebrna plaketa vatrogascu Ivanu Bukviću

U Društvenom domu u Gornjem Bazju, povodom Dana općine Lukač i njezinog zaštitnika svetog Luke, danas (ponedjeljak) je održana svečana sjednica Općinskog vijeća.

Općinsko vijeće već tradicionalno dodjeljuje Općinska priznanja pravnim i fizičkim osobama, udrugama i klubovima za djelovanja kojim su pridonijeli razvoju, probitku, promociji općine Lukač ili njihovim pojedinim djelatnostima, pa su tako ovogodišnja priznanja dobili:

1. Zahvalnicu Općine Lukač za rad s vatrogasnim desetinama djece i mladeži, dobila je Tanja Lacko iz Turanovca.

2. Zahvalnicu Općine Lukač za rad i doprinos u vatrogastvu, dobila je Danijela Jegdić iz Turanovca.

3. Zahvalnicu Općine Lukač za rad i doprinos u vatogastvu, rad s ekipama djece, mladeži i operativnim snagama dobio je Marko Botić iz Turanovca.

4. Zahvalnicu Općine Lukač za dugogodišnji rad u Mjesnom odboru Turanovac dobio je Vlado Černeli.

5. Zahvalnicu Općine Lukač za dugogodišnji rad u HNK Lukač 05 dobio je Igor Šanjug iz Lukača.

6. Zahvalnicu Općine Lukač, za rad i doprinos u Mjesnom odboru Veliko Polje dobio je Mario Borković.

7. Zahvalnicu Općine Lukač za rad i doprinos u vatrogastvu kao voditeljica djece i mladeži i najaktivnija vatrogaskinja u DVD-u Gornje Bazje dobila je Marina Blažević iz Gornjeg Bazja.

8. Zahvalnicu Općine Lukač za rad i doprinos u Mjesnom odboru Kapela Dvor, za rad na unaprjeđenju sporta kao igrač i tajnik Nogometnog kluba Dinamo dobio je Matija Košutić.

9. Zahvalnicu Općine Lukač za rad i doprinos u Nogometnom klubu “Sloga” iz Dugog Sela Lukačkog dobio je Miroslav Vojvodić.

SREBRNA PLAKETA IVANU BUKVIĆU ZA IZNIMAN RAD I DOPRINOS U VATROGASTVU

Ivan Bukvić iz Turanovca dobitnik je ovogodišnje Srebrne plakete Općine Lukač. Član je Dobrovoljnog vatrogasnog društva Turanovac u zvanju vatrogasnog dočasnika I. klase. Od 2002. godine postaje član DVD-a Turanovac, 2011. postaje operativni vatrogasac, 2012. stječe zvanje vatrogasac I. klase, 2013. postaje vatrogasni dočasnik te od 2015. godine vatrogasni dočasnik I. klase. Dužnost predsjednika DVD-a Turanovac obnašao je od 2009. do 2017. godine, dok od 2017. vrši dužnost dopredsjednika, a trenutno je član Upravnog odbora DVD-a Turanovac. Dosadašnja oblikovanja u obliku Brončane vatrogasne plemenice dodijelila mu je VZO Lukač 2016. godine. Srebrnu vatrogasnu medalju Vatrogasne zajednice VPŽ dobio je 2020. godine, kao i brojna druga odlikovanja i priznanja u razvoju vatrogastva u DVD-u Turanovac.

MG 7643

ZLATNA PLAKETA RUKOMETAŠICI NATAŠI MIOČINOVIĆ

Nataša Miočinović iz Velikog Polja dobitnica je ovogodišnje Zlatne plakete Općine Lukač za iznimno veliki doprinos u razvoju i promociji rukometa na području općine, kao igračica hrvatske ženske rukometne reprezentacije. Od 5. razreda osnovne škole počinje s treninzima u tadašnjem ženskom rukometnom klubu TVIN Trgocentar gdje je u juniorskoj konkurenciji ostvarila vrhunske rezultate i s ‘lavicama’ igrala po cijeloj Europi. Po završetku srednje škole počinje seniorsku rukometnu karijeru nastupajući za ŽRK Osijek. Godinu kasnije, upisuje studij ekonomije u Rijeci te nastavlja s igranjem u ŽRK Zametu, gdje ostaje dvije godine i završava ekonomski fakultet. Rukometnu karijeru potom nastavlja u Umagu gdje se ujedno i zapošljava. Godine 2016. osvojila je europsku zlatnu medalju na sveučilišnim igrama. U nekoliko narednih godina nastavlja s napornim radom i treninzima, što je na kraju rezultiralo i pozivom u hrvatsku rukometnu reprezentaciju. Bio je to ‘šlag na tortu’ njezinih sportskih uspjesa. I dalje je članica reprezentacije, ali je trenutno u fazi oporavka od ozljede i uskoro bi se trebala vratiti na ‘parket’ te svojim igrama nastaviti oduševljavati sve zaljubljenike hrvatskog rukometa i one koji su od samog početka vjerovali u njen uspjeh.

MG 7652

ZLATNA PLAKETA ŽUPI SVETOG LUKE EVANĐELISTA U LUKAČU

Povodom 260. obljetnice osnutka župe i 250. obljetnice od izgradnje župne crkve kao duhovnog središta općine i iznimnog doprinosa u jačanju vjere, ovogodšnju Zlatnu plaketu dobila je župa svetog Luke Evanđelista u Lukaču.

Župa je osnovana davne 1761. godine, a deset godina kasnije izgrađena je župna crkva koja i danas ponosno ‘stoji’ u Lukaču, dograđena je 1901. godine, a temeljita obnova započela je 1998. godine. Župa u Lukaču prostorno zauzima otprilike područje općine Lukač i svojom dugom i složenom povijesti, te svojom veličinom, opremljenošću i ljepotom, brojnošću župljana i predanošću brojnih župnika čini duhovno središte općine koje treba sačuvati i za buduće naraštaje.

Zlatnu plaketu primio je župnik Mario Mesić, koji se tom prigodom zahvalio i obratio nazočnima u ime svih nagrađenih.

-Zahvaljujem se Općinskom vijeću i načelniku Bukviću koji su prepoznali naš rad i nagradili nas ovim vrijednim priznanjima. To nas obvezuje da nastavimo i dalje, da ne posustajemo nego da hrabro koračamo naprijed. Dobiti ovakvo priznanje doista je veliko značenje i velika snaga, ali i poticaj za dalje – rekao je, između ostaloga, župnik Mesić.

Zahvalnice i plakete uručili su načelnik općine Lukač Đuro Bukvić i predsjednik Općinskog vijeća Tomislav Živković.

(www.icv.hr, ts, foto: M. Rođak)