Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio “Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća”

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je “Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća”. Inače, među građanima Virovitice vladao je veliki interes hoće li Fond i ove godine raspisati natječaj za sufinaciranje energetske učinkovitosti vlasnicima kućanstava. Prošle je godine za provođenje projekta “Poticanje energetske učinkovitosti na obiteljskim kućama” Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost gradu Virovitici odobrio 800.000 kuna, putem kojih je uz sufinanciranje grada obnovljeno petnaestak obiteljskih kuća.

Važno je napomenuti da je od ove godine pojednostavljena dokumentacija i prijava na natječaj jer će sve poslove oko toga zainteresiranim građanima obavljati ovlašteni energetski certifikatori. Fond će odobrene projekte sufinancirati s 40 posto dok će grad Virovitica energetsku obnovu obiteljskih kuća sufinancirati s 10 posto iznosa.

Od mjera energetske učinkovitosti Fond će građanima sufinancirati zamjenu vanjske stolarije, toplinsku zaštitu vanjske ovojnice i zamjenu sustava grijanja sustavima s kondenzacijskim plinskim kotlovima. Od obnovljivih izvora energije, sufinancirat će se sunčani toplinski kolektori, kotlovi na biomasu te dizalice topline. Sve mjere trebaju zadovoljavati tehničke kriterije koji će biti objavljeni uz Javni poziv. Prioritetnima za obnovu se smatraju kuće građene između 1945. i 1987. godine, s obzirom da imaju najlošija energetska svojstva. (www.icv.hr; zc; 30.4.2015.)