Zahvaljujući VIDRA-i, OPG Marija Špoljara je dobio 849.014,22 kuna, bavi se stočarskom proizvodnjom, obrađuje oko 130 hektara zemlje

Oni koji ulaze u Hrvatsku na Graničnom prijelazu Terezino Polje, prvo što će ugledati u našoj zemlji je jedno poljoprivredno imanje. Samo stotinjak metara od „rampe“ smjestio se OPG Marija Špoljara. Ovaj vrijedni poljoprivrednik „sav je u zemlji“. Obrađuje 130 hektara zemlja, od čega je 80 njegovo vlasništvo.

Uzgaja bikove i godišnje ih „othrani tridesetak“. Ovaj uređeni OPG, u četvrtak su posjetili županijski pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Igor Andrović, ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač i načelnik Općine Lukač Đuro Bukvić. Razlog posjete, leži u činjenici da je Mario Špoljar, jedan od korisnika sredstava za provedbu Podmjere 4.1. „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“/Operaciju 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“. Njemu je dodijeljena potpora u iznosu od 849.014,22 kuna, uz intenzitet potpore od 70 posto ukupno prihvatljivih troškova. Doprinos EU sredstava je 85, a Republike Hrvatske 15 od ukupno dodijeljene potpore.

OPG Špoljar Mario dobivena sredstva će uložiti u modernizaciju te razvoj stočarske proizvodnje na poljoprivrednom gospodarstvu, ali naglašava kako se i nadalje želi prijavljivati na EU fondove.

Ovaj vrijedni poljoprivrednik uz stočarsku proizvodnju bavi se i ratarstvom. Uzgaja kukuruz, pšenicu i soju. Dio od toga koristi za proizvodnju hrane, a dio mu otkupljuje ZEA-a, s čijom suradnjom je Mario iznimno zadovoljan. (www.vpz.hr)