Načelnik Općine Lukač Đuro Bukvić o planovima u novoj godini: Uz dovršetak novog doma u Lukaču gradit ćemo nogostupe u Breziku i Turanovcu

Prema popisu stanovnika iz 2021. godine na području općine Lukač živi 2759 žitelja u 12 naselja: Brezik, Budrovac Lukački, Dugo Selo Lukačko, Gornje Bazje, Kapela Dvor, Katinka, Lukač, Rit, Terezino Polje, Turanovac, Veliko Polje i Zrinj Lukački.

U općini djeluje niz gospodarskih subjekata. Učenici pohađaju Osnovnu školu Ivana Gorana Kovačića, a predškolci Dječji vrtić „Bubamara“. Slobodno vrijeme stanovnici provode okupljeni u nizu sportskih, kulturnih i vatrogasnih udruga.

 

O završenim projektima u protekloj godini te o svemu što je u planu za 2024. godinu razgovarali smo s načelnikom općine Đurom Bukvićem.

Koje investicije izdvajate kao najvažnije u 2023. godini?
 

Nastavljena je izgradnja Društvenog doma u naselju Lukač, čija je vrijednost milijun eura. Izgrađena je pješačka staza u naselju Terezino Polje Istok I. (108.437,15 eura) i Istok II. (66.359,68 eura), pri čemu je dio u iznosu od 25.000 eura sufinanciran putem Programa održivog razvoja lokalne zajednice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za Istok II.

Modernizirana je cesta u naselju Brezik. Od ukupne vrijednosti investicije 32.750 eura, veći dio u iznosu od 22.700 eura financiran je putem Javnog poziva Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine namijenjen za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u gradovima i općinama za 2023. godinu.

Koji događaj biste izdvojili kao poseban, po kojem ćete pamtiti godinu iza nas?

Bilo bi to zasigurno obilježavanje 30. obljetnice osnutka općine Lukač, koja se pokazala kao pravo rješenje za ravnomjerni razvoj svih naselja.

Što još možete izdvojiti iz 2023. godine?

Već sedmu godinu zaredom dobivamo čistu peticu Hrvatskog instituta za javne financije za transparentnost našeg proračuna. Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti regionalnih odnosno lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju.

Ujedno, moram izdvojiti nama iznimno važan projekt “Žene iz Lukača žele posao 2”, koji je nastavak projekta “Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III”, a koji se provodio u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.” financiranog u okviru Europskog socijalnog fonda. Na projektu je tijekom šest mjeseci bilo zaposleno ukupno devet pripadnica ciljanih skupina s područja općine Lukač koje su se brinule o 54 krajnja korisnika. Projekt je trajao sedam mjeseci, njegova ukupna vrijednost iznosi 59.047,58 eura, a sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 85 posto te iz Državnog proračuna RH u iznosu od 15 posto.

Što očekuje općinu u ovoj godini? Što ćete sve graditi i u što ćete ulagati?

U planu je izgradnja nogostupa u naselju Brezik faza I. i II u ukupnom iznosu od 160.000 eura, izgradnja nogostupa u naselju Turanovac faza I. i II. čija je vrijednost 200.000 eura, ugradnja LED rasvjete na području cijele općine u iznosu od 150.000 eura. Očekujemo završetak izgradnje i opremanja Društvenog doma u Lukaču, investicije vrijedne milijun eura. Planiramo izgradnju automatskog navodnjavanja nogometnog igrališta u Terezinom Polju u iznosu od 30.000 eura, a čeka nas i izgradnja nadstrešnice kod Društvenog doma u Dugom Selu Lukačkom u vrijednosti od 70.000 eura.

Što možete reći o demografskim mjerama kojima pomažete stanovnicima na svom području?

Svim umirovljenicima koji imaju do 465 eura mirovine isplaćene su uskrsnice i božićnice u nekoliko platnih razreda, ovisno o visini mirovine. I dalje stipendiramo studente. Isplaćujemo novčanu pomoć za novorođeno dijete, a najveći iznos može biti 1327,23 eura. Sva su djeca do 15 godina starosti dobila poklone za Svetog Nikolu. Općina je sudjelovala u projektu GDCK-a Virovitica „Mobilnost za samostalnost“ putem kojega je pružana pomoć starijim osobama pri prijevozu do liječnika ili drugih institucija, a od prošle godine osigurano je sufinanciranje cijena autobusnih karata na linijskom prijevozu putnika.

Kako ocjenjujete suradnju s lokalnom zajednicom?

Početkom prošle godine proveli smo natječaj za financiranje udruga te je sklopljeno dvadesetak ugovora sa sportskim udrugama, udrugama civilnog društva te s tri kulturno-umjetnička društva na području općine koji njeguju kulturnu baštinu svoga kraja. Treba posebno istaknuti i školu nogometa općine Lukač koja radi pri NK Bratstvu iz Gornjeg Bazja, a koju pohađa 80 djece. Na području općine u sastavu Vatrogasne zajednice djeluju tri dobrovoljna vatrogasna društva kojima Općina također financijski pomaže. Pomoć je pružena i poljoprivrednim gospodarstvima s područja općine Lukač u sufinanciranju analize tla. Investitore koji grade poslovno-proizvodne pogone, a koji otvaraju nova radna mjesta, oslobađamo plaćanja komunalnog doprinosa, kao i plaćanja komunalne naknade do pet godina.

Kako dugoročno vidite razvitak općine – koje investicije su još potrebne, ali možda neće naći svoje mjesto u planovima, natječajima i proračunu za sljedeću godinu?

Jedna od najvećih i najvažnijih investicija je odvodnja, odnosno kanalizacija u svim naseljima koja je još nemaju, a to su Budrovac Lukački, Dugo Selo Lukačko, Kapela Dvor, Katinka, Rit, Terezino Polje, Turanovac, Veliko Polje i Zrinj Lukački. Zato u suradnji s tvrtkom Virkom iz Virovitice čekamo raspisivanje javnih poziva i natječaja na koje bismo se planiramo prijaviti s navedenim projektima.

(www.icv.hr, mš)

Načelnik Općine Lukač Đuro Bukvić o planovima u novoj godini: Uz dovršetak novog doma u Lukaču gradit ćemo nogostupe u Breziku i Turanovcu